Čas růží

03. června 2024 | Aktualita

Čas růží, čas květů, čas růžových plátků, čas barev a čas vůní.                                                                                                                                                                                                              A u nás ve školce nastal čas zveřejnění nabízených odrůd pro podzim 2024.

 

 

Na jaké nové odrůdy se můžete těšit letos? Naše priorita při výběru byla na prvním místě zdraví, na druhém bohatost kvetení a na třetím vůně.

Angličanky jsou dvě, Dannahue, která by měla výborně kvést a Penelope Lively™, výborná též na kvetení, zdravá a intenzivně voňavá.

Kordesek je tentokrát 14. Z pnoucích růží je to vynikající a zdravá odrůda Peach Melba®. A protože běžné pnoucí nám často naše oblouky a opory dosti přerůstají, rozšířili jsme nabídku o nižší pnoucí. Kordes si je pojmenoval Siluetta® růže, nepřerostou dva metry, hodí se do menších zahrad, k obloukům, do nádob na balkóny a terasy. Kordes má odrůd patřících do této skupiny samozřejmě více, ale vybrali jsme dvě, které se nám pro začátek jeví jako nejhezčí: Sweet Siluetta® a Crimson Siluetta®.

Mnohokvěté - od těch očekáváme opravdu bohaté kvetení, vybrali jsme tedy odrůdy: Enjoy®, Meteor®, Für Elise, Sunmaid®, Xenia®, Impala® a Fräulein Maria, ta je v této skupině vyjímečná právě pro svoji intenzivní vůni.

Další nové krásky jsou velkokvěté a také převážně voňavé: Carmen Würth, Tiamo®, Concorde® a Better Times®, která sice nevoní tolik, ale má spoustu jiných předností..

Od Rosen Tantau jsou sice jen 4, ale je to docela zajímavá všehochuť: radostná pnoucí Konfetti®; Orienta®, tentokrát je to Farina, celkem máme již sedm odrůd z této skupiny; dále temná a voňavá Deep Secret®, (vzbuzuje ve mě trochu obavy, neboť máme ještě odrůdu Deep Love a mohlo by se stát, že se přehmátneme, až budeme vyřizovat na podzim objednávky; snad se to nestane, jedna je totiž pnoucí a jedna velkokvětá - to by nebyla moc příjemná záměna); a nakonec Bienenweide® Bernstein, další ze skupiny odrůd přívětivých pro včely a hmyz, celkem jich máme 9, je mezi nimi zastoupena celá škála barev.

Všechny odrůdy rozkvetou v polovině července ve školce růží, budou k vidění s ostatními třemi sty odrůdami a budete se moci, jako každý rok, přijet podívat, kochat se a očichávat. Přesné datum zveřejníme v polovině června.

A nakonec krátká zmínka o aktuálním kvetení. V minulém roce, když jsem psala článek o nových odrůdách, kvetla Rosa hugonis, letos je již dávno odkvetlá a v tuto chvíli se v naší zahradě těšíme z rozkvetkých živých plotů ze sadových růží:

Michaela Pelcová